Mere end 1000 grise pr. svinefarm/landbrugsbedrift

Færre, men større svinestalde i Danmark

I dag er der langt færre landbrugsbedrifter, der har fokus på at opdrætte svin, end hvad der hidtil har været. Mere specifikt, så er der i dag lidt mere end 4000 landbrugsbedrifter rundt omkring i Danmark, hvis hovedsagelige formål at opdrætte tamsvin, der kan sælges videre til diverse slagterier her i Danmark. Det er dog ikke mere end 20 år siden, at der var hele 57000 forskellige landbrugsbedrifter her i landet, men det skal dog også sættes i perspektiv, da hver enkelt landbrugsbedrift i dag har langt flere svin end hvad de havde før i tiden. Det betyder – med andre ord – at hver svinefarm i dag producerer langt flere svin end hvad de gjorde før i tiden, hvorfor den samlede produktion af svin faktisk er steget meget med tiden som følge af den positive vækst indenfor denne branche.

Mere end 1000 grise pr. svinefarm/landbrugsbedrift

Før i tiden var det bestemt ikke unormalt, at en svinefarm ikke havde mere end mellem 1 gris og 100 grise, men i dag har cirka 68 procent af alle svinefarme her i landet mere end 1000 grise, hvorfor mængden af grise pr. bedrift er steget rigtig meget de seneste par år – og der er ingen tvivl om, at den bliver ved med at stige, da der er kommet rigtig godt gang i eksporten af danske svinekød, hvilket selvfølgelig også gavner de danske svinefarme, da de skal opdrætte endnu flere svin, for at kunne følge med den store produktion af svinekød. Endvidere, så betyder dette faktisk, at Danmark er det land i EU, der har den klart største andel af store bedrifter.

Langt de fleste svinefarme ligger på Jylland

Der har altid været mange sjove jokes om, at Jylland ikke er andet end landmænd – det er ikke helt sandt, men der er dog større chance for at få øje på en gris på Jylland, end på hhv. Sjælland og Fyn, eftersom næsten 35 procent af den danske svinebestand er at finde i Region Midtjylland, mens yderligere 30 procent af den danske svinebestand er at finde i Region Syddanmark. Blot for at sætte dette i perspektiv til noget, så er det faktisk kun 2,2 procent af den samlede danske svinebestand, der er at finde i Region Hovedstaden. Det betyder – som sagt – at der er større chance for at få øje på en gris på en køretur i Jylland end en køretur omkring hovedstaden.Helstegt pattegris Randers kommer tit fra svinefarme i Jylland